Surname Genealogy Pages

(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 168» Volgende»     » Dia voorstelling

Burgemeester op bezoek bij 104-jarige Oostzaanse

Oostzaan - Burgemeester Paul Möhlmann is een vaste gast als mevrouw Rep-Schuddebeurs haar verjaardag viert. Het is al vier jaar op de 10e april een zekere afspraak in zijn agenda en dat wil hij ook zo houden. Want als iemand in zijn dorp liefst 104 jaar geworden is, dan mag je daar best trots op zijn. Wellicht is mevrouw Rep daarmee de oudste inwoner in de regio Zaanstreek.
De volle 103 jaar deed ze haar hele huishoudinkje nog zelfstandig, op een paar zware werkjes na, maar voor een wasje strijken of een potje ko¬ken draaide ze haar hand niet om. Echter, het leek er even op dat de verjaardag niet gevierd kon worden, want sinds de kerstdagen ging het niet echt lekker. Er werd dan ook besloten dat ze niet meer alleen thuis in De Haal kon wonen en viert nu haar dagen in de Stationsstraat bij haar kinderen.


Gezondheid!

Toch, wie als bezoeker verwachtte een ‘oude vrouw’ aan te treffen op haar verjaardag was werkelijk verbaasd over de vitaliteit van de 104-jarige. Vol trots zat ze te midden van haar familie. Zelfs de burgemeester werd door haar erop gewezen dat ze alles nog onder controle heeft. Toen hij met een drankje proostte en haar ‘gezondheid’ wenste repliceerde ze: ‘Gezondheid? Ik ben helemaal niet ziek!’ Daarna gingen ze weer over naar het bekijken van oude foto’s en het ophalen van herinneringen.
Ze genoot volop van de aanwezigheid van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinzoon, die samen met haar de unieke verjaardag vierden. Dat deed ze met koffie en een heerlijk stuk taart en aan het eind van de middag nog met een lekkere versnapering in een glaasje.

Handelingsbekwaam

Jannetje werd in 1909 geboren in Spaarnwoude, als derde van de uiteinde¬lijk zeven kinderen. Helaas overleden haar ouders al op jonge leeftijd, waardoor Jannetje al op 15-jarige leeftijd de zorg voor haar zusjes op haar schouders kreeg. Later werden de kinderen verdeeld onder de familie. "Dat ging zo'n beetje in de trant van 'wie wil er een kind?' Omdat een zuster in Oostzaan al 'handelingsbekwaam' was, werd ze daar ondergebracht.
Ze kreeg als werk een dienstje in een gezin met vijf kinderen voor dag en nacht in Oostzaan. Daar kreeg ze echter te weinig eten en vond een baantje bij een ander gezin in Zaandam. Dat was een beste betrekking. In die tijd leerde ze ook de Oostzaner Pieter Rep kennen, de man waarmee ze op 22-jarige leeftijd trouwde. Ze kregen samen één kind, zoon Jaap. Helaas moest Jannetje op haar 86e afscheid nemen van haar geliefde Piet.

Nuchter

Dat ze wellicht de oudste inwoner van de Zaanstreek is boeit haar niet echt, de aandacht op haar verjaardag wel, maar zoals ze al eerder nuchter zei: "Of ik nu 80 ben, 100 of 104, het is mij om het even zolang ik me goed voel met mijn ‘gezin’." Gezien de hoge leeftijd werd feestelijke dag enkel met haar familie gevierd, maar naar het bezoek van de burgemeester en zijn vrouw werd wel uitgekeken.
De 104 jarige mevrouw Rep-Schuddebeurs wordt voor de foto omringd door (met de klok mee): Kees Spinder (achterkleinzoon), Gonny Spinder-Rep (kleindochter), Jaap Rep (zoon), Marco Spinder (echtgenoot van Gonny), Paul Mohlmann (burgemeester), Eelkje de Vries (echtgenote van burgemeester) en Lien Rep-Van Raam (echtgenote van Jaap).

Bezig...
Eigenaar/Bronrodi.nl
Datum14 apr 2013
BestandsnaamSchuddebeurs 104jaar.jpg
Bestandgrootte
Dimensies x
Verbonden metG. Rep; J. Rep; Jannetje Schuddebeurs; K. Spinder; M. Spinder

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 168» Volgende»     » Dia voorstelling

Deze site wordt aangemaakt door The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 12.2, geschreven door Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Gegevens onderhouden door Alex Spinder. | Data Beschermings Beleid.