Hendrik Rapkes Tuinstra

Mannelijk 1793 - 1836  (43 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Hendrik Rapkes Tuinstra 
  Geboren 1793 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden sep 1836  Surhuisterveen (Surhústerfean), Achtkarspelen, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  19 okt 1836  Leeuwarden, Leeuwarden, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Op 19 Oktober 1836 werd in Leeuwarden terechtgesteld Klaas Tuinstra, arbeider onder Surhuisterveen, erkend ruziezoeker (volgens het krantenartikel), die tijdens de najaarsmarkt in Surhuisterveen, ruzie had gekregen met de arbeider Hendrik Rapkes Tuinstra. Klaas had daarbij Hendrik met een mes in de buik gestoken. De verwonding was zodanig dat Hendrik een half uur later was overleden. Klaas had eerst ontkend, maar later alles bekend. Hij werd schuldig verklaard aan moedwillige doodslag.

  Die terechtstelling was een publiek schouwspel en bestond daarin dat Klaas op een schavot in Leeuwarden werd geleid. Daar moest hij knielen en daarna werd er met een zwaard over zijn hoofd gezwaaid, zeg maar gezwiept. In die tijd was de doodstraf nog niet afgeschaft. Het zwaaien met het zwaard over het hoofd was bedoeld als waarschuwing, zowel voor de veroordeelde als voor het publiek. Nog een keer een dergelijke misdaad en het zwaard zou lager worden gezwaaid met fatale gevolgen. Na die terechtstelling moest Klaas nog een gevangenisstraf van 12 jaar uitzitten. Klaas overleed echter in die gevangenis op 18 mei 1841, 31 jaar oud. 
  Patriarch & Matriarch
  Persoon-ID I9782  Spinder
  Laatst gewijzigd op 13 mei 2015 

  Vader Rapke Ritskes 
  Moeder Grietje Hendriks Dijkstra 
  Gezins-ID F3250  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 1 Auktjen Bonnes 
  Getrouwd Type: samenwoning 
  Kinderen 
   1. Fedje Tuinstra,   geb. 1817, Zevenhuizen, Westerkwartier, Groningen, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 1818, Surhuisterveen (Surhústerfean), Achtkarspelen, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 1 jaar)
  Laatst gewijzigd op 13 mei 2015 
  Gezins-ID F3247  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 Sjoukje Scholte 
  Andere partners; Klaas Tuinstra;   Fokke Fokkes Postma  getr. 1839 
  Getrouwd Type: samenwonen 
  Kinderen 
  +1. Rapke Ritskes Tuinstra,   geb. 12 sep 1820, Surhuisterveen (Surhústerfean), Achtkarspelen, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 06 mrt 1916, Smallingerland, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 95 jaar)
  Hinke Bosgraaf  getr. 04 feb 1854
   2. Andries Tuinstra,   geb. 1822,   ovl. 1827  (Leeftijd 5 jaar)
   3. Grietje / Gerrit Tuinstra,   geb. 13 januari 1825, Surhuisterveen (Surhústerfean), Achtkarspelen, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 22 januari 1854, Gevangenis, Appingedam, Appingedam, Groningen, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 29 jaar)
   4. Hinke Tuinstra (Scholte),   geb. 1827,   ovl. 1850, Noorderdragten, Smallingerland, Fryslân, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 23 jaar)
   5. Geeske Tuinstra,   geb. 1830
  Tjeerd Boomsma  getr. 1849
   6. Trijntje Tuinstra,   geb. 1833,   ovl. 1863  (Leeftijd 30 jaar)
  Laatst gewijzigd op 13 mei 2015 
  Gezins-ID F3245  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsOverleden - sep 1836 - Surhuisterveen (Surhústerfean), Achtkarspelen, Fryslân, Nederland Link naar Google Earth
  Link naar Google Maps - Op 19 Oktober 1836 werd in Leeuwarden terechtgesteld Klaas Tuinstra, arbeider onder Surhuisterveen, erkend ruziezoeker (volgens het krantenartikel), die tijdens de najaarsmarkt in Surhuisterveen, ruzie had gekregen met de arbeider Hendrik Rapkes Tuinstra. Klaas had daarbij Hendrik met een mes in de buik gestoken. De verwonding was zodanig dat Hendrik een half uur later was overleden. Klaas had eerst ontkend, maar later alles bekend. Hij werd schuldig verklaard aan moedwillige doodslag. Die terechtstelling was een publiek schouwspel en bestond daarin dat Klaas op een schavot in Leeuwarden werd geleid. Daar moest hij knielen en daarna werd er met een zwaard over zijn hoofd gezwaaid, zeg maar gezwiept. In die tijd was de doodstraf nog niet afgeschaft. Het zwaaien met het zwaard over het hoofd was bedoeld als waarschuwing, zowel voor de veroordeelde als voor het publiek. Nog een keer een dergelijke misdaad en het zwaard zou lager worden gezwaaid met fatale gevolgen. Na die terechtstelling moest Klaas nog een gevangenisstraf van 12 jaar uitzitten. Klaas overleed echter in die gevangenis op 18 mei 1841, 31 jaar oud. - 19 okt 1836 - Leeuwarden, Leeuwarden, Fryslân, Nederland Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld